Wartburg, Riva del Garda og Mosel 4. til 18. oktober

Med Bella i baggagerummet på rundtur 4.-18. oktober:

Romantik Hotel auf der Wartburg***** 4.-6. oktoberEfter ca. 11 timers kørsel gennem regn og med stau, stau und atter stau ankom vi fredag aften til Hotellet. Med bindingsværk og hele svineriet. Til middagen var der Thüringer spcialitätten: Kørvelsuppe, hjort tilberedt som bankekød med rødkål og kartoffelmos i kugler samt lidt dessert. Middagen og hele hotellet lever ikke helt op til de fem stjerner!
Om lørdagen kørte vi til Eisenach. Den nærmeste lille by. Der var en del vejomlægninger og vi lod os lokke ind på busholdepladsen for at komme rundt. Her stod politien og med et grin gav de os (og en masse andre) en bøde på 10 Euro. Kontant!
Rundtur  på Wartburg (opført 11.-12 århundrede).
 .Mattin Luther havde dette arbejdsværelse, hvor han på 10 uger oversatte det nye testamente til Tysk. Det var efter han skrev sine 93 teser, som han hængte op på kirkedøren i Wittenberg og dermed udløste reformationen.
Hotel Europa**** 7.-13. oktober

Efter endnu 11 timers kørsel (hvor køerne dog først startede efter grænsen til Italien og senere ved afkørlen til Gardasøen) ankomst til Hotel Europa ved havnefronten i Riva del Garda. Værelset var småt og pænt uden at være prangende, men med en fin udsigt til søen. Vores stambord i restauranten i veranden havde samme fine udsigt. Vores værelse er bag det første vindue fra højre i det røde hus på første sal (firkantet). Verandaen skimtes neders til venstre.
Mandag var vejret fint fra morgenstunden: 22 grader og ingen vind. Det blev dog lidt blæsende om eftermiddagen. Vi slappede af og kunne rigtig føle os hjemme: Klientellet i Riva er primært pensionister, hvoraf mange er dårligt gående, bruger stok eller sidder i kørestol. Der er dog også enkelte, der kører på mountainbike, og dem skal man ikke komme i vejen for.

Tirsdag tog vi til Arco for at se fæstningen. Fra parkeringspladsen gik vi gennem byen. På gågaden var der mest butikker, der solgte bjergbestigningsudstyr. Det burde have gjort os mistænksomme. Det tog ca. 20 minutter at gå fra byen til borgen og stien var nærmest lodret.Borgen var lidt af en skuffelse. Bare en ruin af mure. Entreen var dog rimelig: 2 euro for pensionister. Der var ikke mange besøgnde. Dels er borgen vanskelig at finde og dels er den ikke anstrengelserne værd.


Fin udsigt til Garda søen fra Arca borgen.Bag vores hotel er de ved at bygge en bjergbane op til en anden seværdighed (Bastione). Det vil nok øge interessen.

Onsdag gik vi de ca. 4 km, til Varone vandfaldene. Man kommer tæt på vandet i to grotter, som vandet har dannet i de sidste 20.000 år. Her tilsat lidt kunstigt lys.
Vandet falder 98 meter.I forbindelse med grotterne er der etableret en botanisk have:Den valgfrie fire-retters menu  var onsdag erstattet af  "smid ikke mad ud aften". Ugens rester var blevet forvandlet til den store buffet. Til at få resterne til glide ned var hyret et enmandsorkester. Men det kunne spille højt! Repertoiret ville passe fint til Dario Campeotto. Den nyeste var Tom Jones' Delilah.

Torsdag var vejret fint, så vi tog rundturen med båd til Malcisine, Limone og retur til Riva. I første omgang blev Bella nægtet adgang til båden pga. manglende mundkurv, Sagen blev tilsyneladende løst ved at vi købte den en billet til 11 euro.

Mens vi var ved Gardasøen blev der afholdt træf for optimistjoller og vi mødte nogle af dem på vej tilbage til Riva:Optimistjollesejlerne var ikke de enesgte, der mødtes i Riva. Over 100 klassiske sportsvogne havde sat hinanden stævne på torvet. Mange porcher, men også en fiat 500 og en Mini blev spottet.


 
Efter flere dages skranten var Hanne rigtig syg om fredagen. Vi prøvede at få først rejseforsikringen til at hjælpe med læge, men det kunne de ikke klare. Recepionen henviste til en turistlæge, som - viste det sig efter flere opringninger - kun holdt åbent i juli og august. Næste forslag var at tage på hospitalet i Arca. Vi nøjedes dog med hostesaft og næsedråber fra apoteket.

Lørdag gik det bedre. Vi gik en lang tur med Bella langs med stranden. Efter at have deponeret Bella besøgte vi det lokale museum. Her så vi bl.a. den italienske udgave af runesten. De var dog 2-3000 år ældre ende de dnske.Øverst oppe havde museet en udsigtsbalkon. Her blaffede - som det gør på mange offentlige bygninger - EU-flaget sammen med byens, regionens og statens flag. Sådan!


Udsigt fra Museet over Riva Del Garda og EU-flaget i forgrunden.

Weinbergerhotel Nalbach


Annekset ved Hotel Nalbach, hvor vi havde værelse.

Kørsel fra 08.00 til 19.30 om søndagen. Hotellet er meget tysk stil på alle måde: Byggestil og mad sammenlignet med der italienske, vi kom fra.

Mandag kørte vi lidt rundt og så på de lokale seværdigheder, og klokken 17 var der præsentation af hotellets vinproduktion ved gammekfar (86 år). Der efter var der vinsmagning. Der blev serveret elleve forskellige moselvine. Ti hvidvine og en rødvin. Gammelfar præsenterede og drak for. Det mest interessante var at en af de andre deltagere lignede Per Pallesens Mathies(en) på en studs.

Tirsdag tog vi "Kanonenbahn" til endestationen i Traben-Trabach. Det tog 12 minutter og kostede 4 euro per person hver vej. En af de mange dobbeltbyer langs Mosel.

Et af de mange ældre smukke huse, vi så ved Mosel. De nyere tyske huse er eksstremt kedelige og grimme.

Derefter kørte vi til Burg Thurant. På verdensarvslisten, men ikke meget at skrive (hjem) om,  Ser bedre ud på billeder end i virkeligheden.Onsdag var der sejltur på Mosel. Vi sejlede fra Reil (hvor hotellet ligger) op af fladen og vendte. Derefter nedad til Zelle, hvor der var 1½ times valgfrit ophold. Det småregnede, så vi ledte efter et sted uden regn og gerne med frokost. Svært at finde. Der var mange restauranter, men de serverede kun vin.
Endelig fandt vi en slags kro, hvor vi fik serveret små "kartoffelpandekager" med henholdsvis fersk røget laks og kartoffelmos.


Anløbsbroen ved Reil.

Ondag aften var der igen smagsprøver. Denne gang på likører. Det sprang vi dog over, da vi pga. vejret og Hannes helbred havde besluttet at køre hjem en dag før planlagt.

Torsdag af sted efter morgenmaden. Vognen var læsset bl.a. med 12 flasker moselvin. Udvalgt under smagningen.

Vi havde bestilt et hotel nær Hannover, men da vi ved frokosttid kunne se, at vi ville nå hotellet allerede klokken 14, besluttede vi at afbestille værelset og fortsætte helt hjem.

Hjemme klokken 20.00, hvor Christina havde dækket et lækkert tapasbord!