Version 06-07-2012-1

Mandag den 13. december

Hjemme i Bildsø. Årets første julekort hænger på døren sammen med en pose lakrids. Dejlig velkomst!
Vi nåede lige at få en prøve på sneen. Det sneede et par timer omkring det tidspunkt, vi krydsede grænsen. Så det gik ikke så hurtigt.
Det er dejligt - og koldt - at være hjemme igen, Nu glæder vi os bare til at fejre julen og nytår sammen med familien!

Søndag den 12. december 

Så er vi nået til Bremen. Og i morgen går det hjem til Bildsø. Vi har haft et par hyggelige dage i Gent med Rikke og Bram. Vi har set deres meget fine lejlighed: Stor, moderne og med en fantastisk udsigt over det historiske Gent.
Vi var til lagersalg (50%) i Xandres og kom til at købe en frakke . Vi nåede desværre ikke til loppemarked i Waterloo. Det viste sig, at det afholdes søndag og ikke lørdag, og det var altså noget koldt. Så det gemmer vi til foråret.
Vi har fire store poser med julegaver med fra Rikke. Det sidste af hendes tøjbudget er blevet brændt af!

Torsdag den 9. december

Så klarede vi tre slotte! Kongeslottene i Blois, Chamborg og Cheverny. Det sidste ses her:

Cherverny

Her havde de også en større hundekennel. Vi kom lige til spisetid! Der skulle være 70 hounds!

Hunde

Onsdag den 8. december

Så er vi nået Blois. Fra Bordeaux i solskin og 16-17 grader. Pludselig faldt temperaturen på ti minutter til 6 grader, og efterhånden til 1-2 grader. Og regn. Men vi klarede da et par slotte på vejen og i morgen venter 2-3- andre.
Vi er tilbage på Hotel de France et Guise. Et meget pænere værelse.
Du finder hotellet og lidt om Blois og slotte her:
http://www.franceetguise.com/

Tirsdag den 7. december

Efter en enkelt dag i Burgos, er vi nu ankommet til Bordeaux - meget flot by med en bred flod. Der har været varmt i dag. Op til 20 ½ grader. I Bordeaux skinner solen og temperaturen er omkring 18-19 grader.

Søndag den 5. december

Vores hjemtur startede ikke på en bedste måde. Da vi skulle læsse bilen fredag var højre forreste siderude knust og handskerummet gennemrodet, sikkert efter GPS-en. Intet var taget, men vi brugte vel en halv time til at fjerne de tusinder af glasskår.
Vi kørte til et varehus, som vi tidligere havde været i, og anskaffede plastik og tape, så nu ser bilen sådan ud:

Bil

Derefter til Porto. Diverse sightseeing undervejs blev droppet. Porto er - som guidebøgerne skriver - ikke noget særligt. Den er overset i løbet af et par timer. Vi bor på IBIS hotel lidt i udkanten, men kan køre til centrum på 10 minutter med Metroen. Der er da et par kirker at se på. Her den Blå Kirke:

Blå kirke

Lørdag aften var vi på en meget hyggelig restaurant i  midtbyen og her var livemusik og -sang. Så fik vi da også hørt Portugals vemodige sange: Fado.

I dag søndag har det pjaskregnet fra morgenstunden. Vi havde håbet på en tur langs Douro floden, men efter ca. 20 km. opgav vi og kørte tilbage. Her er et "billede" af Douro flod og dal:

Douro.

Torsdag den 2. december

Så er sneen kommet til Alfama:

Snedekoration

Og børnene står på isskøjter:

Børn skøjter

Desværre er sneen lige så kunstig som isen på skøjtebanen på Rossia, den centrale plads i Lissabon, og der er i øvrigt fuld knald på solen i disse dage. Men julepynten den er ægte. Kom bare inden for i butikken:

Julebutik

Men ellers nærmer afrejsen sig. I morgen kører vi til Porto, hvor vi bliver en tre dage før det går videre nordpå. Vi håber, at snegrænsen flytter sig, efterhånden som vi kører mod Danmark.

Mandag den 29, november

Regnvejr. Så en tur i Lissabons største indkøbscenter "Colombo" med 400 butikker og næsten lige så mange restauranter. er løsningen. Julepyntet naturligvis:

Juletræ i mall

Søndag den 28. november

Lørdag var vi på design museum. Der var i stuen en retrospektiv udstilling af møbler fra tyvende århundrede (bl.a. Ægget og stole af Panton) m.v. (lidt som kunstindustrimuseet), byarkitektur på 1. sal (Ørestaden bl.a.) og på 2. sal var der en udstilling af tøj af en portugisisk designer "Tenente".

Søndag er der som altid oprydning efter loppemarkedet og her er en, der havde overskredet sidste salgsdag:

Julemand i skraldespand

Så til messe i Lissabons domkirke. På portugisisk.  Ganske pænt besøgt med en del sang og taler.

Tæt bebyggelse

Man bor tæt i Lissabon, her nr. 60, 62 og 64. Men man parkerer endnu tættere. På fortove, dobbelt og på kryds og tværs.

Fredag den 26. november

Det er overskyet og lidt koldt i dag, men vi kan jo forstå, at det ikke er noget i forhold til nordpå!
Tordag var vi på udflugt til Sintra. Et historisk og frodigt sted med mange paladser. Vi så et par stykker.


På toppen af bakken (500 m høj) lå Pena Paladset. Bygget i midten af 1800 tallet og lignede noget fra Disney - alle stilarter er repræsenteret.

Derefter til Sintras gamle bydel, hvor der ligger et 300 år ældre kongeslot:


Udsigt til slottet fra cafeen, hvor vi spiste frokost. Vi er ved at vænne os til at spise udenfor - som portugiserne - selv om temperaturen ikke er meget højere end 15 gr. Bemærk de to senere tilkomne kæmpeskorstene, som er placeret over et imponerende køkken, så køkken og skorstene udgør et stort rum. Bemærk også juletræet foran slottet.

Herefter til badebyen Cascais ude ved Atlanterhavet og hjem til Lissabon langs kysten. Undervejs var Bonnie ude at bade i Atlanterhavets friske (store) bølger. En enkelt dukkert, så livede hun vældigt op.

Tirsdag den 23. november

Det pjask regner, men alligevel er vel halvdelen af de måske 200 loppeudbydere mødt op med diverse presenninger og plastik til at beskytte sig
.

Tre uger uden lakrids!

Portugiserne har ingen slik. Selv i de største varehuse (større end Bilka) kan man kun få lidt chokolade, vingummi og underlige bolcher. Lakrids FINDES IKKE. Vi har i alle disse mange dage været henvist til at dele en eneste æske läkerol, og nu er der kun to pastiller tilbage! (skrevet mandag formiddag)
Og så sker miraklet mandag eftermiddag. Vi er inde i centrum, leder efter en kiosk i et butikscenter for at købe billetter til en fodboldkamp. Det kan man dog ikke, men på vejen ud: "Bland selv slik". Der var de sædvanlige vingummier og skumfiduser, OG een slags lakrids: grammofonplader.

Søndag en 21. november

Så gik turen til forstaden Belém. Her finder man mange  minder om de søfarende. Og den anden trestjernede attraktion i Lissabon: Mosteiro dos Jerónimos (og kirke): Klosteret er det bedste eksempel på på den særlige portugisiske stil: Manuelinske.


Senere kikkede vi på kongeslottet i Ajuda. Her flyttede kongerne ud efter jordskælvet i 1755, hvor en tredjedel af Lissabons befolkning omkom.

Her ses en Beagle forklædt som Golden Retriever springe over en kæde:


Lørdag den 20. november

Så er der gang i loppemarkedet. Overskyet og regn i går. I dag fuld knald på solen.


Udsigt fra vores altan. Loppemarkedet ligger lige bag ved gitteret på muren, og bagved igen ser man Panteon.


Udsigt fra altanen til den anden side, og det er ikke bare pga. loppemarkedet, der er mange biler. I Lissabon parkerer man tæt og hvorsomhelst. Den sorte og den røde bil kører ikke, De er parkerede!
Der er NATO-topmøde i Lissabon her fredag og lørdag, så Anders Fogh (og Obarma) optræder en del i protugisisk TV. Fru Fogh er også med. Hun mangler en stylist,

Torsdag den 18. november

I går besøgte vi Museet for Antik Kunst. En meget imponerende, men lidt kedelig samling af mest religiøse malerier. Samlingens perle:


Belém-monstransen er fra 1506. Her blev det første guld, som Vasco da Gama bragte hjem fra sin anden rejse til Indien, anvendt.
Efter museumsbesøget fik vi en drink i cafeen udenfor, hvor vi havde udsigt til Cristo Rei på den anden side af floden Tejo. Bygget som tak for at Portugal ikke blev inddraget i 2. verdenskrig. Det var lidt diset.


I dag krydsede vi Tejo-floden 2 gange i bil: Over "Vasco da Gama broen" (18 km lang og indviet på 500 års datoen for V.d.. Gama's opankring ved Calcutta) til Cristo Rei statuen og over "25. april broen" tillbage til Lissabon. Den 25. april er årsdagen for "Nellikerevolutionen".
Fra Cristo Rei kikkede vi over på Museet for Antik Kunst.


Og her er så Cristo Rei:Soklen er 82 meter høj og selve statuen er 28 meter høj og måler 16 m fra fingerspids til fingerspids. Vi kørte op med elevator til statuens fod til udsigten over Lissabon.

Mandag den 15. november

Hanne købte et par sko (og fandt et par andre i sort, som hun ikke kunne få i brunt). Kurt købte to par snørebånd.

Søndag den 14, november

Calouste Gulbenkian  Museet er en af de to trestjernede seværdigheder i Lissabon. Gulbenkian var en armenier, der fik asyl i Portugal under 2. verdenskrig. I taknemmelig herover skænkede han hele sin samling af kunst og antikviteter til Portugal. Der er ca. 6000 værker i museet, og hver eneste værk er udsøgt. Der er ikke noget "fyld". Der er ikke noget andenklasses. Tingene er utroligt smukke og unikke og spænder over 5000 år På vej til museet så vi en fin gade med huse i forskellige pastelfarver.


Meget velholdte, Det er ellers ikke kontoen for udvendig vedligeholdelse, der bruges meget i Lissabon.

Lørdag den 13. november

Loppemarked og en tur med den berømte "bus 28" gennem Lissabon. Det er op og ned ad Lissabons mindst 7 høje:

.

Fredag den 12. november

Sidder i parken og gør klar til at opdatere denne side. Vi skal hilse fra Bonnie og sige tak for alle henvendelserne og forespørgslerne til, hvordan den klarer det. Den klarer det fint!

Torsdag den 11. november

Besøgte EXPO-området (verdensudstilling i 1998). Meget futuristisk i forhold til Alfama og resten af Lissabon.

EXPO

Politiet holder vagt ved Akvariet. EXPO i baggrunden.

Vores mål var Europas største akvarium . Her så vi mange sære fisk, men faldt mest for denne fyr:

Havodder
Havodder i vandoverfladen.

Og så er der en anden, der tager en slapper
:
Bonnie

Onsdag den 10. november

Så kom der hul igennem til mail og hjemmeside. "Gratis" på den lille cafe i parken.
Om eftermiddagen gik turen til "Castelo de Sao Jorge" (maurisk borg på strategisk højdedrag):

Udsigt  
Udsigt over Lissabons centrum fra Castelo
  
         

Udsigt

Udsigt til Ingreja de Sao Vincente (kirke og kloster), hvor Portugals konger ligger begravet. Den runde kuppel bag ved er det nationale Panteon, hvor Vasco da Gama (søvejen til Indien) og de andre søfarende ligger begravet. Lige bag ved Panteon bor vi.

Tirsdag den 9. november

Det er rengøringsdag, så Etna kom klokken 10 for at skifte sengetøj og lagner samt gøre lidt rent. Så vi luftede Bonnie for anden gang i dag. Lige i nærheden ligger en lille park:

Park

Neden for parken ligger Loppemarkedet og her klokken godt 10 er der ved at komme godt gang i det. Ved 9-tiden var der ikke mange boder eller købere, sikkert fordi det har regnet i nat og lidt her til morgen.

Loppemarked

Hanne og Bonnie ser på udvalget

Neden for loppemarkedet ligger "vores" hus. Vi bor på første sal. Bemærk de karakteristiske kakler på muren.

Vores hus

Vi afprøvede Wi-Fi installation på den nærliggende metrostation, men den kunne kun vise almindelige websider. Når vi forsøgte Hotmail, tdc-mail eller Nordea kunne den ikke åbne siderne. Den kunne heller ikke klare at overføre nyt til hjemmesiden (denne). Der er et andet Wi-Fi punkt i den lille park ved cafeen. Hvis det ikke regner, prøver vi den i morgen.

07. november 2010

Søndag i Lissabon.

Vi ankom fredag eftermiddag til lejligheden, fik nøglerne og blev overladt til os selv. Lejligheden er rimelig stor, ren og pæn, men ikke særlig hyggelig, så i dag har vi købt blomster for at muntre stedet lidt op. Den er placeret i Alfarma med det berømte "Tyvenes marked" (hver lørdag og tirsdag) startende lige uden for vores hoveddør. Tæt på diverse kirker, klostre og mindesmærker og ca. 1 km. fra "Kastellet", den gamle borg. I et område med store højdeforskelle, så det gælder om at have "gode ben".

Og hvordan er vejret så? Fra vi kom på den anden side af Pyrenæerne har solen skinnet fra en skyfri himmel, men med tåge om morgenen og koldt om natten. I Salamanca sagde vejrudsigten for fredag 23 gr. om dagen og 3 gr. om natten. Fint vejr også i Lissabon. Dog har der været skyer og optræk til regn i dag.

04. november 2010

Denne dag er hviledag. En ekstra dag i Salamanca før turen går til Lissabon (470 km).

Turen ned gennem Europa har været som at køre på motorvejene i Vestjylland en onsdag formiddag uden for høstsæsonen! Desværre er det GPS-en, der er noget galt med, så der er mere end 3000 km. 

03. november 2010 (503 km)

Google rutebeskrivelse siger 503 km og GPS-en siger 445 km. Hvis GPS-en holder, så er der totalt set knap 400 km kortere til Lissabon end vi havde regnet med!

Efter at have kørt gennem det ret flade Vesttyskland, et Belgien så fladt som deres crepes og Loiredalen uden en bakke, så kan det nok være, at der kom "bakker" på i Spanien. Men et meget flot landskab.

Ankommet til Hotel Petit Palace Las Torres i Salamanca. Guidebogen siger: "Salamanca er en drøm af en  by. En mere yndefuld og charmerende by findes næppe i hele Spanien". Vores hotel ligger på Plaza Mayor som er "byens evigt pulserende hjerte". Kan godt minde om Markuspladsen i Venedig med arkader hele vejen rundt, men vel kun 1/4 i størrelse.

Salamanca

Plaza Mayor

02. november (595 km)

Kl. 8.45 Alle sidder klar i bilen inkl. frk. GPS, som stille og rolig guider os ud af byen: Kør ind i rundkørslen og tag "anden" til højre! Ude på motorvejen: Kør 294 km og drej til højre, og så er hun stille i lang tid.

Vi kører gennem Loiredalen og ser de mange smukke slotte og andre historiske og UNESCO bevaringsværdige steder - på de store skilte ved vejsiden - vi er jo på gennemrejse!

Kører over et stort plateau - nåletræer, lyng, tømmer - masser af tømmer, som springles med vand. 

Er ankommet til Bayonne i den franske del af Baskerlandet - en meget smuk gammel by med høje, smalle huse med bindingsværk- og har spadseret en tur med Bonnie langs kanalen. Minder lidt  om Amsterdam.

Bayonne 

Kanalen i Bayonne

01. november 2010 (832 km)   

Ankommet til et noget gammelt og kedeligt hotel (Hotel de France et de Guise) i en meget flot og spændende by: Blois. En meget lang tur gennem Tyskland, Belgien og det halve Frankrig. Bonnie klarer det stadig fint. Faktisk gik en del af ruten gennem Paris i myldretiden. En lille overraskelse på motervejen syd for Paris. Pludselig et kæmpeskilt, hvor der stod en besked til - ja gæt - UT 56.483. Nåede desværre ikke at se, hvad der stod, det var noget med "tres", men det var Hanne, der kørte, så det kan da ikke være en hastighedsovertrædelse!?

Vi spiste til aften i en lille lokal "autentisk" (læs kitch'et) restaurant. Menukortet var naturligvis fransk, men værten talte lidt engelsk og googlede nogle af ordene på sin pc,så vi fik sammensat en menu - der iblandt rødbedesuppe i glas m/teske.

I midten af lokalet stod en højrygget sofa. Her sad en stor smuk kat med en lille sort butterfly om halsen og vaskede sig. Efter et stykke tid sad den og kiggede meget koncentreret over gæstens skulder - ned på hans tallerken. Men den tiggede ikke. Så lagde den sig ned og sov lidt. 

Næste morgen er hotellet stadig gammelt, men meget klassisk, med en meget flot spisesal.

Slottet i Blois

Slottet i Blois.

31.oktober 2010 (648 km)

Hjemmefra klokken 10.05 - lidt vejarbejde og senere kraftig regn  - ankomst til Holidyday Inn i Gütersloh lidt sydvest for Hannover klokken 17. Bonnie  havde klaret turen fint, men selv efter flere ture havde hun ikke fundet "det rigtige sted". Vi spiste på græsk restaurant - eneste åbne restaurant i byen - og gik hjem for at gå med hunden endnu en gang og hørte fra TV-et at Caroline havde tabt i Doha

Et meget lækkert hotel i en meget kedelig by.