Forbundsdagen eller Deutscher Bundestag er Forbundsrepublikken Tysklands parlament, som har sæde i Berlin.

Forbundsdagen udgør det ene af landets to lovgivende forsamlinger; den anden er Forbundsrådet, der består af repræsentanter fra de 16 forbundslande. Forbundsdagen har 598 medlemmer samt et varierende antal tillægsmedlemmer, der vælges hvert fjerde år ved forholdstalsvalg kombineret med flertalsvalg i enkeltmandskredse.

Forbundsdagen blev etableret med Grundgesetz i 1949, hvor den efterfulgte Rigsdagen, som lå i samme bygning, der derfor kaldes Rigsdagsbygningen. I 1949 havde parlamentet imidlertid til huse i den provisoriske hovedstad Bonn, der i løbet af 1970'erne fik status af permanent hovedstad i Vesttyskland. Ved Tysklands genforening i 1990 flyttede parlamentet sæde til Berlin.

Forbundsdagens medlemmer er samtidig medlemmer af den særlige forbundsforsamling, der træder sammen efter valget for at vælge forbundskansleren. Forbundsdagens arbejde ledes af forbundsdagspræsidenten, der i rangfølgen er nr. 2 efter forbundspræsidenten og før kansleren.

Den store karakteristiske glaskuppel tilbyder de besøgende en 360 graders udsigt over Berlin og blev bygget under restaureringsprocessen efter genforeningen. Glaskuplen er bygget oven på Risdagen og der er en fantastisk udsigt ud over byen, men man kan også se ned i selve bygningen nedenfor.



I Pergamonmuseet er samlet kunstskatte fra de gamle ægyptiske, hellenistiske og byzantinske kulturer i mellemøsten, Fra Babylon kommer Istharporten.

Museet åbnede i 1930 som den femte og sidste bygning på Museumsinsel nær Berlins centrum. Det blev delvis ødelagt i 1945, men genopbygget.












Checkpoint Charlie var nok den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin mens byen var delt 1945-1990. Man får fornemmelsen af, at lige her var den kolde krig. Checkpointet lå ved Kreuzbergs nordligste punkt på Friedrichstraße på grænsen mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor. Den måtte kun passeres af ansatte ved de allieredes ambassader og militærorganisationer, ikke-tyske udlændinge, den varige repræsentation for Vesttyskland og DDR-funktionærer.




Keiser Wilhelms Gedächtnis kirke på Breitscheidplatz er et ikon for Berlin. Kirken og dens moderne tilføjelse dominerer udsigten på Kurfürstendamm og Tauentizenstrasse.



Kirken blev ødelagt efter et britisk bombetogt i 1943. Efter krigen blev genopbygningen overvejet – men det blev besluttet at lade ruinen stå som et minde om krigens meningsløshed. – og i stedet skabe en ny kirke ved siden af. De ny bygninger er designet af arkitekten Egon Eiermann og stod færdig den 25 maj 1962. Samme dag som den engelske katedral i Coventry, der blev bombet af nazisterne den 14. november 1940, også stod færdig. I kirken er der et kors lavet af søm fra den gamle katedral i Coventry. På den måde er den engelske katedral i Coventry og den tyske kirke i Berlin forbundne med et fælles budskab om forsoning og tilgivelse efter den forfærdelige krig.



Retur til forsiden